otrdiena, 2012. gada 22. maijs

Divu produktu dzīves cikla salīdzinājums

Nolēmu salīdzināt tēju:
1) Rūķīšu zāļu tējas maisījums
2) Lipton zaļā tēja


Kā redzams dzīves ciklu shēmās, Rūķīšu tējai ir mazāk posmu, kas saistīti ar ražošanas un transportēšanas darbu dalīšanu - šī tēja tiek ražota nelielā uzņēmumā un augi tiek transportēti tikai Latvijas ietvaros, nav iesaistīta ķīmiskā apstrādē, tējas augšana notiek dabiskos apstākļos, nav iesaistīta miglošana, produkts saglabā savas dabiskās, dziednieciskās īpašības. Produkts iepakots vienā kompozītmateriāla turziņā.

Lipton zaļā tēja tiek transportēta no Āzijas, tādēļ transportēšanā ir daudz CO2 emisiju un patērētas enerģijas, tējas plantācijas tiek miglotas, mēslotas, arī laistītas, iesaistīts daudz dažāda veida iepakojums - lielie iepakojumi kastēs, paši tējas maisiņi un tējas paciņas, plēve, kurā iepakota tējas paciņa.

Kopumā izvērtējot abus produktus, ilgtspējīgāka ir Rūķīšu tēja, jo iesaistīts mazāk papildu enerģijas transportā un iepakojumā. Tomēr, ja visi Latvijas iedzīvotāji pārietu uz šādas tējas lietošanu, tad visiem varētu nepietikt.

Ilgtspējīgākā pieeja būtu ļoti vienkārša - audzēt savu tēju katram pašam savā dārzā vai uz balkona (Piparmētras un kumelītes naski aug, tiešām! Turklāt liepziedu vākšana ir tīrā bauda)! :)







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru