sestdiena, 2012. gada 28. aprīlis

GreenPeace - celmlauzis cīņā par atbildīgu sabiedrību

Filma par GreenPeace "Greenpeace, The Story "tika rādīta aprīlī LTV1 kanālā.

Tajā uzskatāmi atveidotas pārmiņas cilvēku domāšanā un sabiedrības informētībā, kur savs nopelns ir arī GreenPeace organizācijai, kas ar ekstrēmiem līdzekļiem pievērsa starptautiskās sabiedrības uzmanību tādiem jautājumiem kā, piemēram, toksisko atkritumu nogremdēšana Klusajā okeānā.

Anotācija: http://www.ltv1.lv/lv/filmas/23267/

Šeit ievietotais video atspoguļo kopsavilkumu par GreenPeace darbību līdz šim:








Džeremijs Rifkins par Pārmaiņu kultūru un politiku

Šis stāsts ir par ideju, ka cilvēku sabiedrības, cilvēku dabas pamats ir empātija. Rifkins skaidro, kā šis domāšanas veids var mainīt notikumu gaitu.

Džeremijs Rifkins par planētas nākotni

Ekonomists un filosofs Džeremijs Rifkins par globālām pārmaiņām, nepieciešamajām pārmaiņām cilvēku domāšanā un rīcībā un empātisko sabiedrību. Stāsts 3 daļās.
Izteiktās prognozes ir pesimistiskas, bet palīdz arī saskatīt iespējamo attīstības scenāriju, kur katra indivīda ieinteresētībai un atbildīgai rīcībai ir nozīme.

Pesimistiska pārmaiņu scenārija sāpes tēma

Klimata pārmaiņus rosina arī dažādus māksliniekus izteikt sav sāpi radošā veidā. Šis garadarbs ir Gotye dziesmas Eyes Wide Open videoklips, kurā skarta cilvēku destruktīvās rīcības seku tēma, ja piedzīvosim pesimistisku klimata pārmaiņu scenāriju. Šāda mūzika palīdz aizdomāties par atbildīgas rīcības nozīmi.



svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

1. no 5 - manas apņemšanās ilgtspējīgas attīstības veicināšanai

Šeit nu tas ir.

Kā pirmo uzdevumu veicu cīniņu ar sevi un sistēmu - mans ieguldījums bija "Ķīnas preču boikots" cīņā par labu vides saglabāšanai. Zināms, ka viens no aspektiem ir kaut vai izmaksas, kas rodas preces transportējot, dažādu transportlīdzekļu izmešu nonākšana atmosfērā. Īsāk sakot - resursu izšķiešana. No ekonomiskā aspekta var sacīt arī tā - jāpērk Latvijā ražotas lietas, lai attīstās vietājais bizness, lai nauda neaizplūst uz tālienes makiem, bet paliek šaizemē. Turklāt to Ķīnas preču pirkšana, kas ir īpaši lētas, atbalsta nevienlīdzīgu konkruenci un videi nedraudzīgu ražošanu (jo vai iespējams ražot gan lēti, gan videi draudzīgi?)

Kā man ar šo veicās?

Pirmajā apņemšanās nedēļā gandrīz tiku sveikā cauri, jo rūpniecības preces, kuru liela daļa mūsu veikalu plauktos ir nonākušas tieši no Ķīnas, principā iegādāties nebija manos plānos.

BET...

Steigā pērkot dāvanu maisiņu, uzrāvos: "ražots Ķīnā".